קשובים לך

סוגים של ליקויי שמיעה

את ירידות השמיעה ניתן לחלק לפי שני סוגים ומספר רמות ולפי דרגת חומרת הירידה בשמיעה.

סוג אחד של ירידת שמיעה הוא ירידת שמיעה הולכתית (conductive). ירידה זו נגרמת בשל ליקוי בהולכת הקול באוזן החיצונית או התיכונה. זהו ליקוי בעל אופי "מכני" בדומה לליקוי הנפוץ של ראייה. הליקוי ניתן במקרים רבים לתיקון באמצעות טיפול רפואי. במקרים בהם לא ניתן לטפל בליקוי באמצעים רפואיים, כאשר הטיפול הרפואי נכשל או כאשר יש מניעה במתן הטיפול הרפואי מסיבות שונות, ניתן בדרך כלל להיעזר במכשיר שמיעה.

סוג שני של ירידת שמיעה הוא ירידת שמיעה תחושתית-עצבית (sensori-neural). ירידה זו נגרמת בשל ליקוי עצבי באוזן הפנימית (הקוכלאה - ה"שבלול") או לאחריה. ככלל, הליקוי אינו ניתן לתיקון באמצעות טיפול רפואי. במקרה זה הפתרון היעיל הוא בדרך כלל היעזרות במכשיר שמיעה. 

ייתכנו מקרים בהם ישנה ירידת שמיעה מעורבת. כלומר, ירידת שמיעה הנובעת מליקוי הולכתי ועצבי גם יחד.

 

לפניכם טבלה המפרטת את הסיבות השכיחות להיווצרות ירידת שמיעה:

ירידת שמיעה הולכתיתירידת שמיעה עצבית
הסתיידות עצמות השמע (אוטוסקלרוזיס) מחלות וטיפול תרופתי
זיהום ודלקות באוזן התיכונה תורשה
שבר בקישור עצמות השמע גיל
נקבים או קרע בעור התוף חשיפה לרעש (תעשייה, צבא ומוסיקה)
הצטברות שעוות האוזן ליקוי מולד

 

ירידת שמיעה מסווגת גם לפי דרגת חומרתה. דרגת ירידת השמיעה נקבעת בהתאם למספר הדציבלים (dB - יחידת המדידה לעוצמה של הקול) של הירידה בשמיעה ביחס לשמיעה נורמלית (0dB). לפניכם טבלה המפרטת את ירידות השמיעה בהתאם לדרגתן:

עוצמת הירידה בדציבל (dB)דרגת הירידה
0-20dB שמיעה תקינה
20-40dB ירידת שמיעה קלה
40-55dB ירידת שמיעה בינונית
55-70dB ירידת שמיעה בינונית-חמורה
70-90dB ירידה שמיעה חמורה
90dB+ ירידת שמיעה עמוקה

 

לקות שמיעה - סיכום ונתונים מעניינים נוספים

ניתן לחלק ליקויי שמיעה לשני סוגים מרכזיים, ליקויי שמיעה הולכתיים אשר ניתנים לעיתים לפתרון רפואי, וליקויי שמיעה עצביים אשר הדרך היחידה להתמודד עמם היא באמצעות מכשירי שמיעה. מבחינת סוגים של ליקויי שמיעה, חשוב להדגיש כי לא מדובר בתופעה נדירה כלל וכלל. למעשה, עם השנים, כמעט כל אדם שלישי יסבול מלקות שמיעה ברמה כזו או אחרת. כמו כן, גם צעירים (ואפילו ילדים ובני נוער) סובלים ממגוון סוגי ליקויי שמיעה. על פי מחקרים שנערכו בנושא, כ-10% מקרב בני האדם סובלים מלקות שמיעה.

ליקויי שמיעה נבדלים זה מזה גם בסיבותיהם. למשל, ליקוי שמיעה הולכתי נגרם בדרך כלל בגין נוזלים אשר חודרים לאוזן התיכונה, פרפורציה (קרע או נקב בעור התוף), נתק בעצמות השמע או הסתיידות של העצמות באוזן התיכונה. לעומת זאת, ליקוי שמיעה עצבי יכול להיגרם בגין אובדן תאי שערה באוזן הפנימית (תופעה נפוצה בקרב מבוגרים מעל גיל 50 אשר נקראת פרסביאקוזיס) וכן בשל מחלת מנייר, זיהומים ויראליים, שימוש בתרופות מסוימות וכימותרפיה. ישנם ליקויי שמיעה אשר נגרמים כתוצאה מנסיבות גנטיות או חבלות רעש.

<< לעמוד קודם
נגישות
גודל טקסט:
א א א
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
?

לחיצה חוזרת ונשנית על המקש Tab תעביר אתכם בין הקישורים והאזורים השונים בעמוד.

הפעלת מקשי הקיצור תלויה בדפדפן שבו אתם משתמשים:

S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
אתר חלופי